FAKÜLTEMİZİN AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ BAŞARISI
İKÇÜ’NÜN DAHİL OLDUĞU “GÖÇÜN DİJİTAL AYAK İZLERİ” AB PROJESİ KABUL EDİLDİ.
Yalova Üniversitesi’nin koordinatör olduğu İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin ise ortak olarak yer aldığı “Göçün Dijital Ayak İzleri” başlıklı projemiz Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edildi.
Projemiz, Türkiye’de farklı üniversitelerin başvuru yaptığı ve ön değerlendirmeyi geçen toplam 32 proje arasından 5 proje arasına girmeye hak kazandı.
3 yıl sürmesi planlanan projemiz, göç ve dijitalleşme ekseninde yükseköğretim alanında yapılan ilk proje olması bakımından önem arz etmektedir. Göçün Dijital Ayak İzleri Projesinin Avrupa ve Avrupa dışı ülkelerde yenilikçi araştırmalar yapmaya destek sağlayacak olması bakımından ulusal ve uluslararası ölçekte iz bırakacak bir proje olması beklenmektedir.
İKÇÜ Kuzey Afrika ve Endülüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet GEDİK ve Erasmus Koordinatörlüğü öğretim elemanı Öğr. Gör. Koray ÇELİK’in katkılarıyla şekillenen Göçün Dijital Ayak İzleri projesi yükseköğrenim kategorisinde göç ve dijitalleşmeyi bir araya getiren ilk proje teklifi olması bakımında da önem arz etmektedir.
Proje görevlileri GEDİK ve ÇELİK, rektörümüz sayın Prof. Dr. Saffet KÖSE’nin uluslararasılaşma vizyonuna verdiği önem bizlerin üniversitemiz adına daha nitelikli projeler üretmesi teşvik etmektedir. Rektörümüzün kendilerine sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ettiklerini belirttiler.
Proje kapsamında, Avrupa ülkelerinin yanı sıra; Kıbrıs, Azerbaycan, Orta ve Doğu Asya, Kuzey Afrika olmak üzere çeşitli coğrafyalarda göç üzerine araştırma yapılması planlanmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet GEDİK, projenin özellikle Kuzey Afrika üzerinden farklı coğrafyalara yapılan göç hareketlerinin dini, sosyolojik boyutlarını inceleme fırsatı sağlayacak olmasının yanı sıra dijital olarak haritalandırma boyutunun oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Öğr. Gör. Koray ÇELİK, söz konusu “Göçün Dijital Ayak İzleri Projesinin” 3 yıllık bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan bir proje teklifi olduğunu belirtti. Proje sayesinde her yıl üniversitemizin farklı bölümlerinden en az 10 öğrenci ve akademisyenin Avrupa ülkelerinde araştırma yapmasına destek sağlayacağını belirtti. AB projelerinin yükseköğretim kurumlarının rekabet edebilirlik ve uluslararasılaşma vizyonuna önemli ölçüde katkı sağladığını belirten ÇELİK, üniversitemizin uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda yeni projeler üretmek için çalışmalar yapmaya devam edeceklerini vurguladı.