“Dil, Din, Düşünce ve Yorum Sempozyumu I” Gerçekleştirildi.

3-4 Ekim 2024 tarihlerinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde “Dil, Din, Düşünce ve Yorum Sempozyumu I” gerçekleştirildi. Bu yıl “Güncel Dinî Meseleler ve Çözüm Önerileri” temasıyla düzenlenen sempozyum, kapsamlı  akademik bir heyetin açılış programına katılımıyla başladı. Sempozyumda, dinî konularda modern dünyanın getirdiği sorunlar ele alınarak çözüm önerileri sunuldu. Katılımcılar, günümüz inanç problemlerinden gençlerin dini kimlik krizine kadar birçok konu başlığında bildiriler yer aldı.

Özellikle dijitalleşmenin dini yaşantıya etkileri ve sanal toplulukların dinî uygulamalara katkısı üzerinde duruldu. Kapitalizm, modernizm ve sekülerizmin bireylerin inanç dünyasına yansımaları tartışıldı. Gençlerin deizm ve ateizme yönelimi, kimlik bunalımları ve anlam arayışları gibi konulara yönelik tespitler yapıldı. Eğitim sisteminin gençlerin İslami eğitimi üzerindeki etkisi, geleneksel dinî pratiklerin günümüze taşınması ve modern çağda yeniden yorumlanması üzerinde yoğunlaşıldı.

Sempozyum, akademisyenler, araştırmacılar ve ilahiyat öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. İki gün boyunca sunulan bildirilerde, din ve toplumsal meselelerin dijital çağda nasıl evrildiği tartışıldı. Özgürlük ve kader kavramlarının modern düşünceyle ilişkisi gibi konular da derinlemesine ele alındı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, bu sempozyumu her yıl düzenleyerek farklı konularda dinî, ahlaki ve toplumsal meselelere odaklanmayı hedefliyor. Akademik çalışmaların yaygınlaşmasına katkı sunmayı amaçlayan sempozyum, dinî ve ahlaki sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirme noktasında önemli bir platform olmayı sürdürmesi hedeflemektedir.