Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu İKÇÜ'de
Araştırmacı yazar Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) öğrencilerle buluştu.
Yedihilal Topluluğu'nun davetiyle üniversitemizi teşrif eden Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu’nun verdiği “Oryantalizmin Müslümanlara Etkisi” başlıklı konferansı, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci takip etti.
İslami İlimler Fakültesi araştırma görevlisi İhsan Sütşurup'un Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansın açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Prof. Dr. Maksudoğlu’nun lisans eğitiminde hocası olduğunu söyleyerek kendisinden ilim ve irfan öğrenmekten gurur duyduğunu ifade etti. Prof. Dr. Köse, Prof. Dr. Maksudoğlu’nu İKÇÜ’ de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını paylaştı.
Yabancı Kaynaklardan Türk Tarihini Öğreten Akademisyenler Var
Araştırmacı - yazar Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu, gençliğin Türk milleti için çok değerli olduğunu belirterek başladığı konuşmasında “Yüksek tahsil yapmak, bu millete hizmet etmek şereflerin en büyüğüdür. O yüzden vazifeniz çok mühim” diye konuştu.
Günümüzde yaygınlaşan medeniyet kavramı altına yerleşen kültür istilasından söz eden Prof. Dr. Maksudoğlu, doğu bilimciliği olarak tanımlanan oryantalizmin savunucularının günümüzde daha çok ön plana çıkarıldığını kaydetti. Prof. Dr. Maksudoğlu, “ İngiltere, Avrupa. Amerika… Onları gözünüzde büyütmeyin. Amerika İngiltere’nin kültürel uzantısıdır. Yerli halktan yüz milyon yerliyi öldürdüler, sonra Amerika’yı kurdular. Bu akımın ünlü temsilcisi Londra Üniversitesi/SOAS öğretim üyesi Prof. Dr. Benjamin Fortna’nın ‘Osmanlı padişahlarının ne derece Müslüman olduğu tartışılır’ sözüne bakın. Bizim tarihimize geldi mi böyle yazıyorlar. Maalesef bunları bizde ciddiye alan tercüme eden, düşmanından kendi tarihini öğreten akademisyenlerimiz var. Fransız tarihçinin Fransızca yazdığı metinden tarih anlatıyor. Düşünün, Fransız tarih profesörü Osmanlı kaynaklarından yazılan Kanuni’nin Fransuva’ya yazdığı mektubu okuyor. Fransız bunu yapar mı? Bu çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.
Örtülü Sömürge Olmak Tehlikesi
Kendi tarihimizle ilgili yazılan eserlerin orijinal dilinden okuma yapılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Maksudoğlu, milletlerin öz tarihlerinin objektif olarak aktarılmasının oldukça hassasiyet taşıdığını belirtti. Oryantalistlerin ortak özelliğinin Osmanlı tarihinin daima Avrupa bakış açısıyla Avrupa kaynaklarına dayandırılarak aktarması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Maksudoğlu,” Oxford’da, Cambridge’ de tarih dersi Almanca okutulmaz. Almanya’da üniversite eğitimi İngilizce verilmez. Fransa’da İngilizce eğitim yapan üniversite bulabilir misiniz? İngilizce öğretilir elbette. 10 tane dil öğret. Ama başka dilde eğitim yapmak nedir? Maalesef bu artık yadırganmıyor. Bu örtülü sömürge olmak değil de nedir? Fransa tarihi yazılırken İngiliz veya İtalyan kaynaklarına dayandırılarak yazılsa nasıl sağlıklı olmazsa, Osmanlı tarihi okumalarında da yerli kaynakların okunması gerekiyor” dedi.
“Türk Olmak Zordur; Karşında Bütün Dünyayı Bulursun”
Batıda ‘formasyon çağı’ olarak adlandırılan 12-18 yaş arası gençlerin eğitimlerinin oldukça hassasiyet taşıdığını aktaran Prof. Dr. Maksudoğlu, batılılaşma adı altında İslam’dan ve kendi kültüründen uzak bir nesil oluşturulma tehlikesine dikkat çekti. Bu noktada üniversite gençliğinin önemli misyon üstlendiğini kaydeden Prof. Dr. Maksudoğlu, “Türk olmak zordur; karşında bütün dünyayı bulursun. ‘Türk olmamak, daha da zordur; karşında Türk'ü bulursun!’ derler. Bu sözü çok severim. Sizler bizim için çok değerlisiniz” şeklinde konuştu.