FAKÜLTEMİZ MEZUNİYET HEYECANI

5 yıl boyunca emek vererek diploma almaya hak kazanan 149 İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami ilimler Fakültesi öğrencisi törenle yemin ederek mesleklerine ilk adımı attı.

Törene dekanlar, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri yoğun katılım gösterdi. Törende diploma almanın sevinci ve ayrılığın hüznü bir aradaydı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ve Emre Anıl’ın okuduğu Kur’ân Tilaveti ile başlayan törenin başında konuşan fakülte birincisi Muhammet Baki Yaman, hüzünlü bir bitişin yanında yeni bir başlangıca adım attıklarını söyledi.

Oldukça kutsal bir mesleğe başladıklarını ifade eden Yaman, “Bu kutsal meslek sadece ekmek kapısı olarak düşünülemez. Çünkü çok önemli bir görev edindik. Hayatımız boyunca daha çok araştırarak daha çok bilgi üreterek çalışacağız. Zaman insanlığa hizmet zamanıdır.” dedi.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sıddık Korkmaz da mezunlara hitaben yaptığı konuşmada, fakültesi adına başta kurucu dekan Prof. Dr. Saffet Köse’ye duydukları minneti ifade etti.  Bu süreçte tüm hocalara ailelere ve üstün gayretlerinden dolayı öğrencilere teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Korkmaz, “Öğrencilerimiz bizden bir bayrağı teslim aldılar. Gittikleri her yerde bilginin ışığını yakacaklar, aldıkları emanetleri de kendinden sonra geleceklere başarıyla teslim edecekler. Buna inancımız tamdır.” diye konuştu. İlim öğrenmeyi bisiklete binmeye benzeten Prof. Dr. Korkmaz, “Pedalı sürekli çevirmek gerekir. İlim öğrenmeyi durdurduğunuz an, ben oldum dediğiniz an düşersiniz. Kısaca özeti budur.” dedi ve ilmin üç kesim ile taşındığına işaret etti: “Ümera / ilme değer veren idareciler; ulema / alimler; ağniyâ’ / zenginler.”

Konya’dan İzmir’e İKÇÜ’nün İslami İlimler Fakültesinin kurucu dekanı olarak gelmesinden bugüne olan süreci aktaran Prof. Dr. Köse, gençlerin bu güzel anlarına şahit olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkürlerini ayrı ayrı ileten Rektör Prof. Dr. Köse, din eğitiminin toplumlar üzerindeki hassas etkisine dikkat çekti. Prof. Dr. Köse, İKÇÜ öğrencilerinin ülkemizin geleceğinde çok önemli misyonlar edineceğini ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Dinler tarihi araştırmaları dinsiz bir topluma rastlanmadığını göstermiştir. Din diye bir gerçeklik var. Din ise kitleleri hareket geçirmede en etkili araç. O sebeple din sağlıklı bir eğitim programında kazanılmaz ise bir topluluk için en tehlikeli silaha da dönüşebilir. Bugün Müslüman coğrafyaya baktığımızda laboratuvarlarda ehl-i sünnet dışı dini gruplar ve etnik yapılar üzerinden üretilen örgütler ile yapılan operasyonları görmekteyiz. Ortadoğu ve diğer İslam ülkeleri yaşanmaz hale geldi ve ateş topuna döndü. Bizim ülkemizde bu başarılamamış ise bunu İmam-Hatip Liseleri, İlahiyat-İslami İlimler Fakültelerindeki sağlıklı din eğitimine ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın faaliyetlerine borçluyuz. Bu açıdan hem  bu kurumlar hem de buralardan mezun olan bizim öğrencilerimiz çok değerli, bu yolculukta, ülkemizin geleceğinde çok büyük görevler üstlenecekler” diye konuştu ve sizler bizim ömür boyu öğrencimiz kalacaksınız, bizler de hala öğrenciyiz ve öğrenmeye devam ediyoruz. Çünkü öğrenme ömür boyudur.” diye ekledi. Rektör Köse öğrencilerden İslam dinini yaşantıları ile temsil etmelerini isteyerek: “Bugün en ciddi sorunlardan birisi dini temsil. Kur’ân-ı Kerim Müslümanlara Hz. Peygamberi (s.a.s.) model alarak orta yolu temsil eden yaşam biçimiyle diğer ümmetlere model olmaları gibi bir görev yüklemektedir, bugün Müslümanlara bakarak dine giren kaç kişi gösterebilirsiniz ya da birisini örnek alarak hayatına yön veren kimler vardır derseniz zor bulursunuz, oysa Müslümanlar fethettikleri topraklarda davranışları sayesinde insanları İslam’a çekebilmişlerdi” dedi ve Allah’ın herkesin rızkını üzerine aldığını, bu konuda bir endişelerinin olmaması gerektiğini, önemli olanın bir mefkureye sahip olmaları ve bunu da öncelemelerinin önemli olduğuna işaret etti ve bir de öğrencilere tavsiyede bulundu: “Eğer dünya ve ahiret saadetini elde etmek istiyorsanız şu beş şeye sadakat göstermelisiniz: Birincisi bulunduğunuz yerde Allah’ı unutmamalısınız, bir başarınız varsa bunu kendinize değil Allah’ın ihsanı olarak görüp şükretmelisiniz, ikincisi, ana-baba duası almalısınız, üçüncüsü ailenizde huzuru sağlamalısınız, dördüncüsü çalışmada disiplinli olmalısınız, beşincisi, mutlaka her gün bir başkası için bir şey yapmalısınız. Hiçbir şey yapmasanız bir kardeşinize hayır duada bulunmalısınız” dedi.

Fakülte başarı sıralamasında ilk üçe giren öğrencilere hediyeleri takdim edilirken Muharrem Aygün’ün verdiği mini konser beğeniyle takip edildi.  Tören mezun öğrencilerin yemin merasimiyle son buldu.